Wandelen langs de Levada do Norte

Levada’s zijn voor Madeira zonder enig overdrijven de levensaders van het eiland.

Een netwerk van door de mens aangelegde kanalen zorgt ervoor dat de vruchtbare grond op het eiland voldoende water krijgt om er gewassen op te kunnen verbouwen. De kanalen werden in eerste instantie door slaven gegraven en onderhouden. De rijke grondeigenaars waren de eigenaars van de kanalen. Zij beslisten daardoor aan wie zij water leverden (en tegen welke prijs). De kanalen worden, sinds ze gebouwd en gegraven werden, permanent onderhouden. Sinds de overheid (niet zonder slag of stoot) controle overnam over deze bron van leven, is het onderhoud ervan ook in de handen van de overheid. Om deze levada’s te onderhouden zijn paden langsheen de kanaaltjes gemaakt. Via deze kanalen kunnen de arbeiders de levada bereiken om onderhoudswerken uit te voeren, om het waterpeil na te kijken en aan te passen door schotten te plaatsen of om de omgevallen bomen en struiken te verwijderen. Deze paden zijn een droom voor de wandelaar. Ze brengen je naar plaatsen op het eiland waar je met de wagen nooit zou geraken.Er bestaan inmiddels heel wat boeken en gidsen die de wandelingen langs de levada’s beschrijven.

Wij hebben gisteren een wandelweg gevolgd langs de Levada De Norte, die in totaal meer dan 60 kilometer lang is. Onze tocht, die een goede drie uur in beslag nam, bracht ons door drie valleien. Drie uur genieten van rust, profiteren van de frisse lucht die de geur van eucalyptus meedraagt, verbaasd zijn door ontmoetingen met geiten, salamanders, vogels en af en toe de onvermijdelijke andere wandelaar – meestal een duitser :-)

Onderweg profiteren niet alleen de akkers van de landbouwers, maar ook veel wilde bloemen hebben het perfect naar hun zin aan de oevers van de levada’s.

De kanalen zijn smal en diep, om de verdamping tegen te gaan.

Niet elke tegenligger zegt “danke schon” wanneer je hem voorbij gaat.

En aan het einde van de wandeling, genieten op een terrasje!