Schiet op de pianist, dan moet Vlaanderen niet luisteren!

Na een hele week van polemiek, blijken de weekendkranten opnieuw Peter Leyman uit te spelen voor zijn foute uitspraak over de verhuis van dat pharmabedrijf. Terwijl de kern van zijn betoog over een te genoegzaam Vlaanderen ging. En laat nu net dat voor de genoegzame Vlaming een probleem zijn om te verteren. Dus OK – hij had het mis over dat bedrijf, stuur hem met pek en veren de stad uit, maar alsjeblieft: aanhoor de rest van zijn betoog!

Peter Leyman deed zijn uitspraken in een interview met de Nederlandse krant “Financiële dagblad” afgelopen woensdag (http://4ic.be/cD).  De frappantste quote naar mijn aanvoelen is “Vlaanderen zakt weg in zelfgenoegzaamheid. Het is de wet van de remmende voorsprong. Niemand is er alert op dat de tijden veranderd zijn en dat de politiek moet ingrijpen”. Niet mis voor iemand die gevierd bedrijfsleider was bij Volvo Gent, die een korte tijd in het federaal halfrond zat en die nu de Vlaamse ondernemersvereniging Voka leidt.

Verder somt Peter Leyman een aantal problemen op die hij in Vlaanderen ziet. Hij heeft het dan over:

  • De arbeidsmarkt die hopeloos inflexibel is
  • De ondernemers die twee tot drie jaar moeten wachten op vergunningen
  • De wegen die verstopt zijn
  • Het absolute gebrek aan innovatie
  • De abnormaal hoge energiekosten
  • Het ontbreken van een aanpak voor levenslang leren
  • Een verziekte mentaliteit

 

Antwerpen, haven

Wie in Vlaanderen leeft en/of werkt, kan niet anders dan vaststellen dat dit lijstje een angstwekkend correct beeld schetst. Als Vlaams ondernemer, en dankbaar om het sucess van mijn KMO, moet ik ook beginnen uitkijken naar een toekomst buiten de grenzen. De bovenstaande lijst is niet het hersenspinsel van een fantast die in een ivoren toren leeft: het is de realiteit voor wie vandaag in Vlaanderen als ondernemer toegevoegde waarde wil maken. En dat is een ramp voor zo’n welvarende regio. Niet enkel voor de ondernemers, maar voor iedereen die daar hoopt op het elan van de afgelopen decennia te kunnen verdergaan.

Wanneer Peter Leyman zegt dat hij voor zijn kinderen een toekomst ziet buiten Vlaanderen, staat iedereen op de achterste poten. De Vlaamse Minister-president, Kris Peeters heeft het dan over “een negatieve beeldvorming” (artikel in deredactie.be). Dat kan dan wel zo aanvoelen, maar wie kijkt naar de inhoud van de boodschap, kan niet anders dan zien dat er wat moet gebeuren. En neuzen uitdelen op de markt is dan misschien wel leuk, ze in dezelfde richting zetten en problemen aanpakken was misschien een betere optie vandaag. (persbericht over die neuzen hier: http://4ic.be/uN). 

Ik heb het geluk om dankzij mijn job veel in contact te mogen komen met ondernemers, creatieve geesten en beleidsmakers. En de Vlaamse (would-be) ondernemer met visie kijkt vandaag steeds vaker naar het buitenland. NIet moeilijk, als je zaken doet op een lap grond waar je nooit verder dan pakweg 100 kilometer van het buitenland bent. Maar wanneer die ondernemers dan eenmaal naar het buitenland gaan met hun goederen en diensten, stellen ze inderdaad vast dat het vaker eenvoudiger is om ginder aan toegevoegde waarde te werken, dan op de eigen thuismarkt. En dan mag men er niet van versteld staan dat steeds meer nieuwe initiatieven van Vlamingen niet meer in Vlaanderen starten, maar buiten de grenzen. De ene al wat verder dan de andere.

Ik wil als Vlaams ondernemer niet in onze soep spuwen (of in de varkensbak, zoals hier werd herinnerd), maar kunnen we nu alsjeblieft stoppen met het over de boodschapper te hebben, en eens gaan luisteren naar wat inhoudelijk verteld werd over het klimaat waarin de toekomstige welvaart moet worden gemaakt, en daarover een debat voeren?

2 thoughts on “Schiet op de pianist, dan moet Vlaanderen niet luisteren!

  1. Pingback: Over pianisten en Vlaanderen « Koenblanquart's Blog

Leave a Reply