Recept: confituur van braambes en peer

In plaats van mijn recepten in een documentje op mijn computer bij te houden, kan ik ze beter hier zetten – misschien dienen ze nog wel voor iemand. Om zachtjesaan te beginnen: confituur van braambessen en peren…

Nodig:

  • Braambessen. ik vertrok in dit recept met1,5 kg. Als je ze net als wij, zelf plukt, is dat de hoeveelheid die je bijeen verzameld hebt op het ogenblik dat je benen en je armen bloeden en in elk van je vingers minstens twee doorns zitten.
  • Peren: 1/3 van het gewicht van je bramen. Voor onze 1,5 kilo bramen had ik iets minder dan een halve kilo peer. (gewogen nadat je ze schilt en het klokhuis hebt verwijderd)
  • Geleisuiker: wij houden niet van té zoete confituur en ik heb neem 300 gram van die suiker per kilo fruit voor deze confituur.
  • Citroensap: een halve citroen geperst per kilo fruit, om te zorgen dat de confituur niet te zoet smaakt. Aanpassen naar smaak en inzicht dus :-)

Kinderlijk eenvoudig te bereiden:

  • snij de peer in fijne partjes – stoof die aan tot ze zacht zijn
  • voeg de braambessen toe en breng het geheel aan de kook
  • zet de staafmixer tijdens het koken een paar keer kort in het mengsel. Je kan kiezen om te mixen tot je geen brokken meer hebt, da’s een kwestie van smaak
  • voeg de suiker en het citroensap toe en breng aan de kook. Opgepast: dit is nu een heet mengsel dat blijft plakken en dus stevige brandwonden kan maken. Oppassen is de boodschap. De vlekken van dit goedje krijg je ook niet zomaar overal direct uit.
  • laat het drie minuten goed doorkoken
  • intussen heb je de confituurpotjes in heet water gedaan en heb je ze laten uitlekken
  • vul de potjes tot aan de rand en zet het dekseltje er stevig op
  • zet het potje 5 minuten op z’n kop, draai het terug om en laat het verder afkoelen
  • etiketje erop, en potje kan in de voorraadkast tot de winter – als je er zo lang wil afblijven…

Met 1,5 kilo bramen en een halve kilo peer had ik voldoende voor 9 potjes van 230ml (wij gebruiken liever geen grotere, dat we vaker van smaak confituur kunnen wisselen) en heb je nog genoeg voor een paar boterhammen op de dag van het maken :-)

5 thoughts on “Recept: confituur van braambes en peer

Leave a Reply